מתי ואיך לבחור עורך דין לדיני עבודה 

אם אתם שכירים יש לכם זכויות וחובות המאוגדות בחוק, אך פעמים רבות חוסר ידיעה או הבנה של הזכויות שלכם עלולים לגרום לכם לפגיעה כספית או אישית. אם פגעו בזכויות שלכם תוכלו במקרים מסויימים לדרוש מהמעביד שלכם פיצוי. עם זאת, דיני עבודה הוא תחום מורכב, ועל מנת שלא תפסידו את המגיע לכם כדאי לפעמים לבקש התערבות של עורך דין לדיני עבודה. אז מתי כדאי לפנות לעורך דין בנושא דיני עבודה, מה כדאי לבדוק לפני שאתם בוחרים עורך דין, למה צריך לשים לב ובאיזה אופן מקובל לשלם שכר טירחה – כל המידע במאמר הבא.

למה בכלל צריך עורך דין לדיני עבודה

כמעט כל אחד מאיתנו מבלה בממוצע את מרבית זמנו במקום העבודה. מעבר למשכורת הקבועה שאתם מקבלים, מקום העבודה מעניק לכם גם כבוד עצמי ולעיתים גם סיפוק מקצועי ואישי. אבל מה קורה כשפוגעים בכם כספית או אישית, ואיך אפשר לדעת מתי הפגיעה הזו שווה לכם גם כסף? יותר מכך – איך יודעים כמה שווה הנזק שנגרם לכם? כל אחד מאיתנו צריך להיות מודע לזכויות הבסיסיות שלו במקום העבודה. ישנן זכויות מוכרות, כמו למשל האיסור לפטר אישה בהריון, וישנן זכויות מוכרות פחות או לא מוכרות כלל: מי יודע למשל, כמה תחנות עליכם לנסוע באוטובוס על מנת להיות זכאים להחזר הוצאות נסיעה? בטוח שלא הרבה מאיתנו.

במקרים בהם אתם לא בטוחים מה הזכויות שלכם, כדאי להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בדיני עובדים. עורך הדין יכול לעשות לכם סדר בבלאגן, להעריך את הנזק האמיתי שנגרם לכם, וגם לפנות למעסיק שלכם בשימכם באופן רשמי. בנוסף, בישראל מתפקד בית משפט מיוחד המתמחה בדיני עבודה, והמכונה בין הדין לענייני עבודה. עורך דין שמתמחה בדיני עבודה יכול לתבוע את הזכויות המגיעות לכם בבית הדין לענייני עבודה.

מתי תצטרך לפנות לעורך דין שמומחיותו דיני עבודה

פנייה לעורך דין מכל סוג כרוכה בעלות כספית, ולכן רבים מאיתנו לא ממהרים לפנות לעורך דין. ובאמת לא כל מקרה מצריך פנייה לעורך דין לדיני עבודה. אם למשל לא שילמו לכם סכום כסף זניח (שקלים בודדים למשל), או מחקו לכם יום חופשה אחד - אין טעם לתבוע את המעביד, ובטח שלא להוציא סכום גדול יותר על טיפול משפטי. מצד שני, אם יש לכם חשש שהפגיעה בזכויות שלכם היא משמעותית, יתכן ושווה לקבוע פגישת ייעוץ עם עו"ד לדיני עבודה. יש לציין, כי פגיעה לא חייבת להיות קשורה ישירות לכסף: גם אם השפילו אתכם, הטרידו אתכם או פגעו בכם נפשית או פיזית – תוכלו לתבוע פיצוי כספי.

מקרה נפוץ אחר בו נהוג לפנות לעורך דין בנושא דיני עבודה הוא אם פוטרתם באופן שלא היה מוצדק לדעתכם, או אם לא שולמו לכם מלוא הכספים שמגיעים לכם עם פיטוריכם (כגון פדיון ימי חופשה, פיצויי פיטורין ועוד).
מצד שני, פעמים רבות אנו לא עורכים את ההפרדה בין הפגיעה האישית שארעה לנו, ובין הפגיעה בהיבט המשפטי. לפעמים אנשים נוטים להיות "חמומי מוח" ופשוט מחליטים להילחם במעביד. לכן, אם פגעו בכם, קודם כל נסו לחשוב על הדברים בצורה הכי ראציונלית שאפשר, ובמקרים מסויימים יתכן ויהיה שווה לקבל ייעוץ מקצועימעורך דין שמתמחה בדיני עבודה. עורך הדין יוכל לבדוק את המקרה באופן משפטי וליעץ לכם כיצד לפעול. הטיפ הכי חשוב הוא לא לפעול בנמהרות שעלולה לפגוע בסופו של דבר בכם – כך למשל, יש כאלה שפשוט יתפטרו מתוך זעם ועלבון, ויאבדו בכך זכויות רבות. לכן, אל תעזבו לעולם את מקום העבודה מבלי להתייעץ עם עורך דין לדיני עבודה ולבדוק את זכויותכם.

איך לבחור עורכי דין  ומתי לשלם להם

נושא דיני עבודה הוא תחום התמחות לכל דבר ועניין, בדיוק כמו משפט מסחרי או דיני משפחה. לכן, אם יש לכם בעיה הנוגעת לעבודתכם, מומלץ שתפנו לעורך דין שמתמחה בדיני עבודה, ולא לעורך דין בעל התמחות אחרת. באותה מידה תרצו ללכת לרופא אף אוזן גרון אם תכאב לכם האוזן ולא לרופא עור. בנוסף, הרושם האישי שיעשה עליך עורך הדין חשוב לא פחות. כדאי לבחור עורך דין שאתה מרגיש עימו בנוח. זה פחות משנה אם עו"ד לדיני עבודה משרדו בתל אביב, חיפה, ירושלים או כל עיר אחרת, חשובה המומחיות שלו בעיקר, שכן אינכם צפויים לבקר במשרדו לעיתים קרובות מדי.

שאל את עורך הדין על נסיונו בתביעות בבית הדין לענייני עבודה: האם לעורך הדין ניסיון רב בייצוג עובדים או מעבידים? מומלץ לשכור עורך דין בעל ניסיון בתחום דיני עבודה והתנסות בעמידה מול שופט בבית דין לענייני עבודה – שהוא, כאמור, בית דין שונה ובו אולי נורמות משפטיות והתנהגותיות מעט שונות מבית דין רגיל. עורך דין בעל ניסיון ידע לספר לך מתי השופט עלול לא לפסוק לטובתך, גם אם על פניו החוק לצידך. כך למשל, פעמים רבות שופטים מחייבים מעסיקים לשלם את השכר שהלינו אך מוותרים על הקנס שעל המעביד לשלם על הלנת שכר – זה משהו שרק עורך דין ידע לספר לך, מאחר והחוק ה-"יבש" אומר אחרת.


איך ומתי לשלם לעורכי דין לדיני עבודה

קיימות מספר דרכים מקובלות לשלם לעורך הדין בנושא דיני עבודה. הדרך הראשונה היא לשלם לפי שעת עבודה. ככל שעורך הדין יהיה מנוסה ובכיר יותר, כך המחיר יעלה. החיסרון בשיטה זו הוא שאינך יכול לדעת כמה שעות עורך הדין באמת השקיע. יתכן מצב שתשלם על שעות רבות, מבלי שהושג עוד הרבה, ובסופו של דבר יגמר לך התקציב בעיצומו של הטיפול.

דרך נוספת לשלם לעורכי דין לדיני עבודה היא להסכים להעניק להם אחוז מסוים מגובה הפיצוי שתקבלו. במקרה כזה, עורך הדין לוקח סיכון מסויים, מאחר ואין וודאות של 100% שתקבלו פיצוי. עם זאת, אם עורך הדין מוכן לקבל אחוז, סימן שהוא מאמין בתיק והסיכויים עומדים לטובתכם. בנוסף, הדבר מגביר את האינטרס של עורך הדין שתקבלו פיצוי כמה שיותר גבוה – שישפיע בהתאמה על האחוז שתשלמו להם. 

דרך מקובלת נוספת היא לשלם מחיר טיפול גלובלי. במקרה זה חשוב שתסכמו מראש מה כולל המחיר. פעמים רבות פעולות מסויימות של עורך הדין אינן מכוסות על ידי המחיר הכולל, כגון הופעות בבית משפט, הגשת ערעור וכדומה. נסו להכניס למחיר כמה שיותר פעולות משפטיות על מנת שלא תצטרכו לשלם תוספות. יש לציין שבמקרה זה הוצאות מיידיות (כגון אגרות, עלות צילום, שליחויות וכדומה) אינן מכוסות על ידי העורך דין ויהיה עליכם לשלם אותן בנפרד.
 
טיפ בפנייה לעורך דין לדיני עבודה: תביעה בבית דין לעבודה צריכה להיות מוצא אחרון. לעיתים רבות מכתב מעורך דין למעביד שלכם יכול לעשות את העבודה לא רע בכלל. לכן, אל תיקחו עורך דין שימהר לשלוח אתכם לבתי משפט. זיכרו כי התנהלות משפטית עלולה לארוך חודשים ארוכים ואף שנים. לכן, מצו קודם כל את האפשרויות הנעימות יותר, ורק אם לא הצלחתם – פנו לבית המשפט. 

 

אודות   |   יצירת קשר   |   מפת האתר   |   קישורים   |   תקנון   |   פרסמו אצלנו