פיצויי פיטורים – לא למפוטרים בלבד
פיצויי פיטורים נקשרים בדרך כלל עם מקרים בהם המעביד מפטר עובד. מטרת הפיצויים היא לאפשר למפוטר מרווח נשימה עד שימצא עבודה וגם להרתיע מעסיקים מלפטר עובדים בנמהרות. עם זאת, לא כולם יודעים שבמקרים מסויימים ניתן לקבל פיצויי פיטורים גם אם התפטרתם ביוזמתכם. מהם המצבים שחוק פיצויי פיטורים מכיר בהם כמזכים בפיצויי פיטורים אצל מי שהתפטר מיוזמתו וכיצד תוכל לממש את זכאותך לדרוש את המגיע לך.
אם התפטרתם כי לא הותירו לכם ברירה – יתכן ותהיו זכאים לפיצויי פיטורים
מקום העבודה שלכם הוא והיחס אותו אתם מקבלים מהמעסיק שלכם ישפיע מאוד על איכות עבודתכם והסיפוק שלכם. מקום עבודה מפרגן יגרום לכם לבוא כל בוקר בתחושה טובה, בעוד שמקום עבודה לוחץ ומשפיל עלול לגרום לכם בכל בוקר ללא יותר מכאב בטן. גם אם רע לכם מאוד, ההחלטה האם לעזוב את מקום העבודה היא לא החלטה קלה. אחת הסיבות המרכזיות היא שקשה כיום למצוא עבודה ומספר המובטלים עולה מדי יום. שיקול נוסף שלא להתפטר נוגע לזכאות לקבל פיצויי פיטורים - פיצויי פיטורים הם זכות שמוענקת לעובד שפוטר ביוזמת המעביד. לכאורה, אם התפטרתם אינכם זכאים לפיצויי פיטורים, אך חוק פיצויי פיטורים מגן עליכם ומאפשר לכם לקבל פיצויי פיטורים במקרים מסויימים גם את אתם יזמתם את ההתפטרות.
* מאמר זה עוסק בפיצויי פיטורים במקרה של התפטרות. אם אתם מעוניינים לקבל מידע עם פיצויים בגין אובדן עבודה במקרה שפוטרתם, תוכלו לקרוא את המאמר הבא לינק פיצויים באובדן עבודה.
אם התפטרתם מסיבות מוצדקות, שנובעות מפגיעות שונות ומגוונות שחוויתם במקום העבודה ושלא איפשרו לכם להמשיך לעבוד בו בצורה הוגנת ואנושית – החוק, כאמור, מגן עליכם. המטרה של מערכת החוק היא למנוע מצב בו המעסיק שלכם ירצה "להיפטר" מכם, אך על מנת לעשות זאת הוא פשוט גורם לכם להתפטר בעצמכם על ידי הרעת תנאים – כך שהוא לא יצטרך לשלם לכם פיצויי פיטורים. קיימים מצבים רבים בהם הרעת תנאים עשוייה להיזקף לזכותכם במידה ותחליטו לדרוש פיצויי פיטורים. הדוגמה הקלאסית לכך היא אם אישה מוטרדת מינית על ידי המעסיק שלה ולפיכך מתפטרת. האישה לא צריכה לשאת בעול ההתפטרות שלה על רקע ההטרדה המינית, ולכן היא תהיה זכאית לפיצויי פיטורים.
כיצד נעשה חישוב פיצויי פיטורים
לפי חוק פיצויי פיטורים חישוב פיצויי פיטורים נעשה באופן הבא: גובה פיצויי פיטורים הוא גובה המשכורת האחרונה שלכם כפול שנות הוותק שצברתם במקום העבודה (כולל יתרת השנה). כך למשל, אם אדם הרוויח 5,000 שקלים בחודש, ועבד במקום עבודה 10 שנים ושישה חודשים, פיצויי הפיטורים להם יהיה זכאי יעמדו על 5,000 X 10.6 ובסך הכל 53,000 שקלים. עם זאת, התנאי היחיד לקבלת פיצויי פיטורים על ידי המעביד הוא שהשלמתם שנת עבודה אחת לפחות במקום העבודה.
התפטרתם? באילו מצבים תוכלו לדרוש פיצויי פיטורים
- אם לא שולמו לכם כספים שמגיעים לכם: תשלומים שונים כגון תוספת יוקר, דמי ביטוח לאומי, דמי חופשה או דמי הבראה הם חובתו של המעביד. אם הוא אינו משלם לכם תשלומים אלה הרי שהורעו תנאיכם. בנוסף, אם המעסיק הפריש כספים לקרן השתלמות או פנסיה והפסיק על דעת עצמו – הרי שמדובר בהרעת תנאים שעשויה להיזקף לזכותכם.
- אם לא שולם לכם שכר: הלנת שכר היא עבירה חמורה. התפטרות בעקבות הלנת שכר תחשב כאילו חלו פיטורים על ידי המעביד. בנוסף, המעסיק ידרש לשלם לכם פיצויי על הלנת שכר.
- אם חוויתם השפלות מצד המעסיק: על המעסיק לנהוג בכם בכבוד. אם המעסיק החל לרדות בכם, לכנות אתכם בכינויים או להעניק לכם כל יחס משפיל אחר שגרם לכם לחוסר יכולת לעבוד ולהמשיך לבוא בבוקר למקום העבודה, יתכן ותהיו זכאים לקבל פיצויי פיטורים. יש לציין כי השפלה היא עניין סובייקטיבי לפעמים, אך החוק מחמיר יותר עם המעסיקים בנושא זה.
- אם שכרכם קוצץ שלא כדין: על המעסיק שלכם לשלם לכם את המשכורת שנקבעה בהסכם העבודה. אם אין הסכם, עליו לשלם את המשכורת ששילם עד כה. הפחתת סכומים מהשכר שלכם עלולה להתפרש כהרעת תנאים ולפיכך תזכה אתכם בפיצויי פיטורים גם את התפטרתם מיוזמתכם.
- אם חל שינוי במיקום הפיזי של מקום העבודה: אם עבדתם במפעל בפתח תקווה והמפעל עבר לחיפה – כנראה שתתקשו להגיע אליו. העתקת מקום עבודה למיקום מרוחק הרבה יותר נחשב כהרעת תנאים, ולפיכך גם במקרה זה תהיו זכאים אולי לפיצויי פיטורים גם אם התפטרתם.
- אם התקיימה כל הרעה אחרת: קיימים מקרים רבים נוספים שעלולים להחשב כהרעה – כגון, שינוי שעות העבודה (למשל מעבר מעבודה במשמרת יום לעבודה במשמרת לילה), שינוי הגדרת התפקיד (למשל ממנהל פרוייקט למתכנת), פגיעה במעמד המקצועי (למשל אחות מוסמכת שמורדת לתפקיד סניטרית), הרעה בתנאים הפיזיים שלכם (למשל מעבר ממשרד מרווח ומואר לעבודה במחסן במרתף) ועוד.
למי לפנות על מנת לתבוע פיצויי פיטורים אם התפטרתם
קיימות עמותות וארגונים שמעניקים תמיכה, יעוץ ואף אוכפים את זכויות העובדים בישראל וחוק פיצויי פיטורים. כך למשל, הסתדרות העובדים מעמידה לרשות העובדים מוקד סיוע, עמותת קו לעובד אף היא מסייעת לעובדים במצוקה, נעמ"ת ו-ויצ"ו מסייעות לנשים ואפילו האגודה לזכויות האזרח פועלת למען זכויות עובדים. חלק מהעמותות והארגונים הללו מעמידים לרשות הציבור עורכי דין לדיני עבודה שמעניקים יעוץ ללא תשלום ולעיתים אף ייצוג משפטי מסובסד או בחינם. בנוסף, תוכלו למצוא מידע רב באינטרנט על זכויותיכם.
דרך נוספת ויקרה יותר היא להתייעץ עם
עורך דין שמתמחה בדיני עבודה. עורך דין זה מתמחה בתחום הסבוך של דיני עבודה ויוכל להעריך באופן מקצועי האם באמת נגרם לכם עוול והאם תהיו זכאים לפיצויי פיטורים אם התפטרתם. עורך דין שמתמחה בדיני עבודה יכול לפנות בשמכם למעסיק שלכם, ולמצות את כל הדרכים הנעימות יותר לדרוש את המגיע לכם. רק אם מוצו כל הדרכים יוכל עורך הדין לתבוע את הפיצויי שנצבר לזכותכם בגין עבודה בבית הדין לענייני עבודה, המתמחה בתביעות של עובדים נגד מעבידים ושל מעבידים נגד עובדיהם.
טיפ: לפני שאתם מתפטרים, עיצרו, חישבו והתייעצו – לפעמים שווה להתייעץ עם גורם מקצועי כגון עורך דין לענייני עבודה על מנת למצות את מלוא זכויותיכם.