ניסוח מכתב פיטורין חוקי והוגן
מאמר זה פונה הן למעסיקים הרוצים לכתוב מכתב פיטורין והן לעובדים אשר קיבלו מכתב פיטורין ממעסיקיהם.
עבור המעסיקים נסקור כיצד לכתוב מכתב פיטורין אשר תקף לפי החוק והינו הוגן ומכבד את העובד המפוטר.
עבור המפוטרים נסקור את הזכויות שלהם לקבלת מכתב פיטורין והמשמעויות של מכתב זה עבורם.
מהי חשיבותו של מכתב הפיטורין
קבלת מכתב פיטורין מהמעסיק הינה זכות של העובד שלה חשיבות רבה ביותר. ללא מכתב הפיטורין, העובד יהיה מוגבל בקבלת
דמי אבטלה, יהיה שרוי במבוכה לגבי כניסת הפיטורין לתוקף וכן עשוי לעמוד בפני מצב שהוא מואשם כי התפטר ולא פוטר.
- ללא מכתב פיטורין לא ניתן לקבל דמי אבטלה – לשכת התעסוקה, דורשת כי תציגו בפניה מכתב פיטורין לפני קבלת דמי אבטלה. זאת משום שהלשכה מבקשת לוודא כי פוטרתם ולא התפטרתם (התפטרות, למעט מקרים מיוחדים כמו התפטרות עקב שינוי מגורים משמעותי, לא מזכה ב- תשלום דמי אבטלה).
- ללא מכתב פיטורין, יש סכנה בהלנת פיצויי הפיטורין – המעסיק עשוי לטעון כי העובד התפטר ולא פוטר בכדי להתחמק ממתן תשלום פיצויי פיטורין (במידה והעובד זכאי להם).
- מכתב פיטורין מסיר מעט את ערפל אי הוודאות – בעת פיטורין, יש אי ודאות רבה לגבי זמן כניסת הפיטורין לתוקף והזמן בו נדרשים להגיע שוב למשרד (אז לעזוב את המשרד עכשיו או עוד שבוע). ניסוח טוב של מכתב פיטורין מסייע בהסרת הערפל ואי הוודאות של העובד אשר כעת המוטיבציה שלו לעבוד נמוכה ומופנית לחיפוש מקום עבודה חדש.
על פי החוק, מעסיק שלא ייתן לעובד המפוטר מכתב פיטורין חשוף לקנסות בגובה מאות ואלפי שקלים.
נוסח מכתב פיטורין צריך לכלול כמה פרטים
ניסוח של מכתב פיטורין צריך לכלול מספר נושאים אשר הופכים את המכתב למכתב פיטורין:
- תאריך הוצאת מכתב הפיטורין – בכל מכתב פיטורין יש לציין את התאריך שבו הוצא המכתב.
- תאריך כניסת הפיטורין לתוקף – יש לכלול את תאריך כניסת הפיטורין לתוקף. יש מעסיקים אשר מאריכים את תקופת ההודעה המוקדמת ומאפשרים למפוטר לעבור מספר ימים נוסף (לרוב עד סוף החודש הרלוונטי).
בנוסף לפרטים הטכניים שהופכים את המכתב למכתב פיטורין, כדאי להקפיד על כמה פרטים נוספים שיעזרו לעובד בתקופה קשה זו ויש לשים לב גם מה לא לכלול במכתב פיטורין:
- סיבת הפיטורין – סעיף זה הינו סעיף אשר רבים מהמעסיקים אשר נמנעים מלפרט אותו. הסיבה לכך היא שבמקרה של סכסוך עם העובד המפוטר, הוא יוכל לטעון כי הפיטורין אינם תקפים וסיבת הפיטורין איננה מוצדקת. סעיף זה איננו סעיף חובה ואם המעסיק חושש ממקרה שכזה, רצוי לא לפרט את הסיבה.
- סיום העסקה מול סיום הגעה לעבודה – מקומות עבודה רבים מאפשרים לעובד שפוטר לא להגיע למקום העבודה לאחר קבלת מכתב הפיטורין (יש מקומות עבודה שאף כופים על העובד שלא להגיע למקום העבודה עקב חשש ל"נקמה" של העובד באמצעות פגיעה במכונות ובידע הארגוני). ההגיון מאחורי מתן הזכות לעובד להישאר בבית הוא שהעובד איננו רתום יותר לארגון שהודיע לו על פיטוריו ולכן המוטיבציה הנמוכה שלו תתבטא בתפוקה נמוכה ואף עד כדי גרימת נזקים לחברה (בשיחות מול לקוחות, בפגיעה במסמכים רגישים וכדומה). רצוי לכלול במכתב או לפחות לומר בעל פה, האם העובד נדרש להגיע למקום העבודה עד ליום האחרון להעסקתו על פי המכתב, או שהוא רשאי להישאר בביתו.
- ברכת הצלחה – כדאי לסיים את המכתב בנימה אישית אך רשמית דוגמת "אני מאחל לך הצלחה רבה בהמשך דרכך". הרגישות של המפוטר הינה גבוה וגל מילת עידוד מצלצלת היטב לאוזניו הגם שהינה מגיעה בנסיבות לא פשוטות.
ואם אתם מעסיקים שכותבים מכתב פיטורין, זה הזמן לעשות גם משהו חיובי יותר... קראו:
כתיבת מכתב המלצה