ניסוח מכתב המלצה לעובד – שמירה על איזון
כתיבת מכתב המלצה לעובד היא מטלה חשובה שכדאי להקדיש לה תשומת לב רבה. בשבילכם זוהי עוד משימה בסדר יום מוטרף, אך בשביל העובד זוהי מחווה עם משמעות גדולה מאוד וכל מילה תיקרא שבע פעמים. למעשה עבור מעסיקים פוטנציאלים מכתב המלצה איננו עדות מהימנה שכן רבים המקרים של מעסיק המפטר עובד בכעס רב אך מעניק לו מכתב המלצה מדהים, שכן "הבעיה הזו כבר לא שלו".
בכתיבת מכתב המלצה כדאי לשמור על איזון בין הרצון לגרום לעובד להרגיש טוב ובין המשמעות של מכתב המלצה עם שמכם המסתובב "בשוק" והעובדה שמנהל אחר יסתמך על המלצה זו (ולא תוכלו לומר לו בטלפון "שכח מהמכתב, זה העובד הכי גרוע שהיה לי).
גם אם אתם רוצים באמת ובתמים לפרגן לעובד מצוין זכרו כי הגזמה במכתב ההמלצה תפגע באמינות שלו.
מה כולל פורמט מכתב המלצה?
פורמט מכתב המלצה רגיל צריך לכלול כמה חלקים:
- תאריך הוצאת מכתב ההמלצה
- ציון תקופת העבודה של העובד
- מהות התפקיד שנטל העובד ותחומי אחריותו
- הישגים מיוחדים שהשיג במהלך העבודה
- אפשרי: ציון סיבת העזיבה. במיוחד אם מדובר בעזיבה של העובד או פיטורין עקב החלטה ארגונית ולא עקב יכולת אישית
- רצוי לסכם בתכונות אופי וכישורים חיוביים של העובד
* יש לכתוב את מכתב ההמלצה בנייר מכתבים רשמי של החברה, במידה וקיים ולחתום עליו בכתב יד (כתיבת מכתב המלצה ושליחתו בדואל חסרת כל אמינות ולכן גם חסרת ערך לעובד)
איך כותבים מכתב המלצה לעובד שלא מרוצים ממנו
לשאלה "איך כותבים מכתב המלצה לעובד גרוע" תשובה פשוטה: לא כותבים. אפשר לומר לעובד כי מדיניות הארגון היא לא לכתוב מכתבים והוא יכול להפנות אליכם טלפונית מי שמבקש.
ובכל זאת, איך כותבים מכתב המלצה לעובד בארגון בו המדיניות הינה כן לכתוב מכתבי המלצה: אפשרות טובה היא לכתוב מכתב תמציתי במיוחד המפרט את תקופת העבודה של העובד, תפקידו ומשימותיו, אך ללא התייחסות לאיכות העבודה עצמה.
איך לא כותבים מכתב המלצה - הסיכון שבמכתב
מכתב המלצה יכול להיות גם מסוכן. מעסיקים רבים אומרים לעובד "תכתוב אתה את המכתב, אני אחתום עליו" וזאת טעות גדולה. למכתב המלצה עשויות להיות משמעויות משפטיות ולכן כדאי להיות זהירים, במיוחד במקרים בהם עובד פוטר ועשוי להיות מריר.
היזהרו מלכתוב על עובד שלא הייתם מרוצים ממנו שבחים וקומפלימנטים במכתב ההמלצה. העובד יוכל לטעון כי המכתב מראה כי לא הייתה עילה אמיתית לפיטוריו שנעשו בגלל שהוא שחור/בהריון/מאהב שלכם/חשף שחיתויות במשרד/כל התשובות נכונות.
במקרים שכאלה, כאמור, כדאי להיות לקוני ופשוט.
גם הגזמה יכולה כאמור לבוא כנגד העובד, שכן היא תגרום למכתב להיות לא אמין. משפטים כמו "זהו העובד הטוב ביותר בעולם" או "דינה גרמה במו ידיה להכנסות החברה לקפוץ פי שמונה ולהוצאות לרדת בחצי", יהרסו יותר משיתרמו.
אם אתם תוהים לגבי מכתב המלצה לאחר שפיטרתם עובד, כדאי לכם לקרוא גם את המאמר
מכתב פיטורים ולוודא כי כתבתם מכתב פיטורים מוצלח.