פיטרו אותי, מבאס נורא! מה עושים עכשיו?

 אף אחד לא רוצה לשמוע את המילים "אתה מפוטר", ואם בכל זאת נפלה בחלקו של מישהו הזכות המפוקפקת של להיות מפוטר, הרי שהוא ודאי יעדיף לשכוח מהחוויה הזו מהר ככל שניתן.

מובן לחלוטין שעובד אשר פיטרו אותו ירגיש עלבון, עצב ואף כעס, שהרי מקום העבודה עבור רובנו הינו המקום בו אנו מעבירים את מרבית שעות הערות שלנו, מקום בו אנו פוגשים בעמיתים לעבודה ובחברים שלנו וכל עזיבה של מקום מוכר הינה מהלך קשה ולא נעים. מעבר לכך, מצב של חוסר ודאות לגבי ההמשך יכול גם הוא לגרום הרגשת אי נוחות ומתחים וברוב המקרים פיטורין תופסים את העובד לא מוכן.

יחד עם זאת, חשוב לזכור כי לעיתים פיטורין אינם קשורים בעובד עצמו ובכישוריו, אלא בנסיבות חיצוניות כגון צמצומים, כישלון עסקי של החברה, שינוי פוקוס בפעילות החברה או מסתם אי התאמה אחרת בין העובד לפעילות החברה באותה נקודה בזמן.

כך או כך, גם אם זו נשמעת קלישאה, חשוב להסתכל על הפיטורין באור החיובי של התחלה חדשה, להתמקד במציאת המשרה הבאה ברצינות, להקדיש למשימה זו את מלא תשומת הלב והזמן הנדרש (וזה כנראה ידרוש הרבה...) ולזכור כמה דברים חשובים:

 

אף פעם לא סוגרים דלתות

לא חשוב מהי סיבת הפיטורין, תמיד עדיף לסיים בצורה מכובדת את תקופת העבודה ולעמוד בכל ההתחייבויות. על כן מוטב להעביר את כל הידע הרלוונטי לעובד המחליף, להקדיש את הזמן המתאים לחפיפה מסודרת ולהיפרד ממקום העבודה בצורה מכובדת ומקצועית. בגרות ורצינות תיזכר לחיוב הרבה יותר מאשר כל התנהגות אחרת ומי יודע, אולי יצטלבו בעתיד הדרכים עם מישהו ממקום העבודה הקודם בעתיד.

 

חיפוש עבודה מוצלח מתחיל בקורות חיים מתאימים

שיפוץ קורות החיים הינו דבר הכרחי. חשוב לעדכן ולרענן את קורות החיים, שכן סביר להניח שעבר זמן מאז היה בהם שימוש, ולהתאים אותם למשרות השונות להן מגישים מועמדות. ניתן למצוא דוגמאות לקורות חיים שונים בהן ניתן להשתמש כתבניות מוצלחות.

 

מי צריך פרוטקציה אם יש קשרים

אחרי השלמת העברת התפקיד ושיפוץ קורות החיים, צריך למצוא את המשרות הטובות והמתאימות ביותר, ואז להגיש מועמדות בדרך הטובה ביותר אשר תגדיל את סיכויי הקבלה לעבודה. הדרך הטובה ביותר לכך הינה שימוש בכל הקשרים והאנשים שיכולים להיות רלוונטיים.

קורות חיים שמועברים למנהל מגייס מידי שותף עסקי, חבר או אפילו עובד בחברה המגייסת, יקבלו עדיפות על פני מאות ואלפי קורות החיים שמגיעים לאותו המנהל המגייס מחברות כוח אדם ואף בפניות ישירות של מועמדים המעוניינים במשרה הספציפית. על כן חשוב מאוד לאחר איתור משרה מסוימת למצוא איש קשר שיוכל להעביר את קורות החיים ולהגיש את המועמדות למנהל המגייס עם נימה אישית. בהעדר קשר ישיר אל המנהל המגייס ניתן להעביר את קורות החיים לנציג משאבי אנוש / כוח אדם בחברה. פניה אישית מסוג זה תשפר בצורה משמעותית את הסיכויים להתקבל לעבודה הנחשקת.

בנוסף, ישנם הרבה תפקידים "שנתפסים" עוד לפני שהם בכלל מתפרסמים. אנשי גיוס אוהבים מאוד לגייס עובדים במסגרת "חבר מביא חבר", הרבה יותר מאשר ישירות מחברות השמה וחברות כוח אדם, וזאת משתי סיבות עיקריות: ראשית, מכיוון שבצורה זו הם לא צריכים לשלם דמי תיווך עבור ההשמה, וגם אם נוהגים לשלם כמה אלפי שקלים לעובד שהביא מועמד שהתקבל הרי שלחברות ההשמה משלמים הרבה יותר. שנית, בצורה זו מצליחים לגייס עובד שמישהו בארגון כבר מכיר ובכך להגביר את יכולת הסינון באמצעות היכרות מוקדמת זו (סוג של המלצות ממישהו שסומכים עליו).

לבסוף, ישנם תפקידים רבים שאינם מפורסמים כלל בלוחות דרושים או בחברות ההשמה מכיוון שאלו תפקידים רגישים או שהסיטואציה רגישה. למשל, אם מחפשים עובד מחליף לעובד קיים שלא מעוניינים שידע שמחפשים לו מחליף. או אם מחפשים עובד למשרה רגישה כגון עוזר למנכ"ל חשוב או תפקיד בכיר בחברה. במקרים אלו משתמשים לצורך מציאת מועמדים מתאימים באנשי עסקים, חברים ומכרים ומחפשים דרכם בחשאיות את המועמד המושלם. תמיד שווה לשאול את האחיין של אבא שכיום ממנכ"ל רשת חנויות שעונים אם הוא מכיר משרה מעניינת, או מישהו מהחברים והמכרים שלו שיוכל לסייע, או את החבר של ההורים שעובד כסמנכ"ל תפעול בבנק מזרחי אם יוכל בבקשה לתת למנהלת משאבי אנוש בבנק את קורות החיים, או את השכן שהוא בעצם יבואן של סיגרים ומכוניות צעצוע ואולי אצלו בחברה יש תפקיד מעניין ואם לא הוא הרי מכיר 50 אנשי עסקים שמעשנים אתו סיגרים במועדון היוקרתי ואולי מישהו מהם מכיר את מנהל משאבי אנוש של סופרפארם שבדיוק עכשיו מחפש מועמד למשרת פיתוח עסקי בהנהלת הקבוצה, וכו'.

לעיתים ישתמשו המגייסים ב"ציידי ראשים" (Head hunters) שתפקידם לאתר מועמד מתאים ולפנות אליו ישירות בין אם הוא מחפש עבודה או שהוא כלל לא חשב לחפש, אולם בציידי ראשים משתמשים לרוב רק למשרות בכירות מאוד בארגונים גדולים. אם מחפשים משרות בכירות מסוג זה, חשוב להקים פרופילים עדכניים בלינקדאין (LinkedIn) וברשתות חברתיות מסוג זה אשר מהוות כלי עבודה שגרתי עבור ציידי הראשים ושדרכן פעמים רבות הם מוצאים מועמדים.

 

קשה באימונים, קל בקרב

אחרי שקורות החיים עודכנו, אחרי שהחבר של ההורים העביר את קורות החיים למנהלת משאבי אנוש של חברת ההשקעות אקסלנס נשואה, ואחרי שמנהלת משאבי האנוש כבר התרשמה לטובה והחליטה לקבוע ריאיון, הגיע זמן הריאיון. חשוב לזכור, כמו שלא ניגשים לטסט ללא שיעורי נהיגה מקדימים, אין שום סיבה ללכת לריאיון עבודה ללא הכנה ואימון מקדים. מצאו חבר או בן משפחה שעבר ראיונות עבודה בחייו או אפילו יותר טוב מכך, מישהו שעוסק בתחום משאבי אנוש וגיוס, ובקשו ממנו שיכין אתכם לראיון העבודה. חשוב להכין מראש תשובות לשאלות שעשויות להישאל במהלך הריאיון כגון: "תתארי לי בבקשה 3 תכונות לשימור ו-3 תכונות לשיפור" או "תתאר לי בבקשה משימה שהצטיינת בה בעבודתך הקודמת" או "מהן ציפיות השכר שלך?" וכו'. בנוסף, חשוב להכין מראש רשימה של מספר ממליצים. אלו אנשים שמכירים אתכם ויכולים לספר עליכם דברים טובים. הממליצים צריכים להכיר אתכם במישור מקצועי, למשל מנהל בעבודה קודמת, מפקד בצבא, ראש גדוד בתנועת נוער בה שימשתם כמדריכים, ואפילו מנהל בית הספר בו הייתם פעילים במסגרת מועצת התלמידים. בחרו את הממליצים הרלוונטיים ביותר ושיוכלו להעיד על יכולותיכם מהתקופה האחרונה, והקדימו עימם שיחה להכנתם. במקרה שתתבקשו לנקוב בשמות ממליצים תוכלו לציין אותם ולהיות בטוחים שיאמרו עליכם דברים טובים.

 

על הזכויות שלי אני לא מוותר!

בעת פיטורין, חלות על המעביד שלל חובות ובהתאמה העובד המפוטר זכאי למספר זכויות. אז מה חשוב לזכור ולבדוק אם פיטרו אותך מהעבודה?

 

חובת המעסיק לאפשר לעובד להתייחס לכל טענה שהועלתה כנגדו במסגרת שימוע

על פי החוק לפני כל תהליך פיטורין חייב להתקיים תהליך מקדים שנקרא "שימוע". שימוע זו בעצם פגישה אליה מוזמן העובד ובמהלכה מסביר המנהל מהן הנקודות שעל בסיסן הוא שוקל לפטר את העובד. באותו המעמד ניתנת לעובד האפשרות להגיב לטענות המועלות לגביו, להסביר מדוע לא נכון לפטר אותו. במידה שעובד פוטר ללא קיום זימון לשימוע וקיום פגישת שימוע מסודרת, הרי שבידי העובד האפשרות לפנות לעורך דין המתמחה בדיני עבודה ובתלות בייעוץ משפטי מתאים ייתכן מאוד שיוכל העובד לפעול כנגד החלטת מקום העבודה או לפחות לדרוש פיצויי כזה או אחר.

 

פיצויי פיטורין למי שעבד שנה ומעלה

אחרי עבודה רצופה בת שנה לפחות במקום העבודה, בעת פיטורין (למעט במקרה בו הפיטורין נובעים ממעשה או מחדל בלתי חוקיים של העובד וכיוצא באלו), זכאי העובד לתשלום פיצויי פיטורין. בגין כל שנת עבודה זכאי העובד למשכורת חודשית אחת  נוספת, ולאחר תום השנה הראשונה לחלקיות התשלום השנתי בגין כל חלקיות משרה.

בחלק מהמקרים בהם נכלל בחוזה ההעסקה סעיף המכונה "סעיף 14", יהיה בעובד זכאי לתשלום הפיצויים גם במידה שהוא עצמו יזם את ההתפטרות, אולם במקרה כזה במידה ששכר העובד עלה עם הזמן, לא יהיה המעביד חייב להשלים רטרואקטיבית את הפרשות הפיצויים בהתאם לשכר הגבוה העדכני.

חשוב להבין המדינה מעודדת את העובדים לחסוך כספים לגיל הפנסיה על ידי כך שמקנה הטבות מס לכספים הנשארים בתוכניות הפנסיה. הכספים המופרשים מידי חודש על ידי המעביר והעובד גם יחד ואשר נמצאים בתוכנית החיסכון נהנים מפטור על מס הכנסה ופטורים על רווחי הון (עד תקרה שמתעדכנת מפעם לפעם) שלא ניתנת באפיקי חיסכון אחרים. לכן אם אין צורך מידי למשוך ולהשתמש בכספי הפיצויים שנצברו, מוטב להשאירם כחיסכון לעתיד, וכל זאת כמובן במידת האפשר.

 

ימי חופשה שווים כסף

במעמד הפיטורים, על המעביד והעובד המפוטר לבצע מה שנקרא "גמר חשבון". גמר חשבון הוא בעצם חישוב של כל הכספים שעוד מגיעים לעובד שאותם המעביר מרכז לכדי תשלום אחד המשולם במשכורת האחרונה. ימי חופש שלא נוצלו מחושבים לצורך גמר החשבון כימי עבודה שאילו היה העובד עובד בהם היה מקבל משכורת בגינם. פדיון ימי החופש יזכה את העובד בתשלום יחסי לתקופה שהם מייצגים בהתאמה.

למשל, עובד שצבר 11 ימי חופשה שלא נוצלו, במסגרת חישוב גמר החשבון יהיה זכאי לתוספת תשלום בהיקף של כחצי משכורת חודשית (11 ימי חופש חלקי 22 ימי עבודה בחודש הינם חצי חודש של עבודה).

על פי רוב ירצה המעביר במקביל לתשלום חובות אלו להחתים את העובד על מסמך בו הוא מאשר כי אלו כל החובות כלפיו ושאין לו תביעות או טענות אחרות כלפי מקום העבודה.

חשוב לזכור כי אסור למעביר להתנות את העברת כספי גמר החשבון בחתימת העובד על המסמך. אולם בהעדר סיבה ברורה שמונעת מהעובד לחתום, ובהינתן שהעובד קרא והבין את תוכן המסמך (לרוב מסמך סטנדרטי) ואין בו סעיפים בעייתיים, מוטב לחתום על המסמך ההדדי ולהקדם את סיום יחסי העבד-מעביד בצורה מכובדת ובוגרת.

 

דמי אבטלה זה דבר מעולה - בזמן שמחפשים עבודה אפשר לקבל דמי אבטלה

חוק ביטוח אבטלה במדינת ישראל מאפשר לכל שכיר שאיבד את מקום עבודתו לפנות ללשכת התעסוקה הקרובה למקום מגוריו, להירשם כמחוסר עבודה ולקבל מהביטוח הלאומי דמי אבטלה שהם בעצם הכנסה חודשית המיועדת לאפשר לעובד לממן את מחייתו עד שימצא עבודה חדשה. זו לא מתנה, אנחנו משלמים בכל חודש כספים לביטוח לאומי בדיוק בשביל שנוכל לקבל בחזרה ביום גשום אז לא להרגיש לא נעים וללכת לדרוש את מה שמגיע לכם!

בכדי לממש את הזכות לקבלת דמי אבטלה, על העובד להתייצב בלשכת התעסוקה מיד עם סיום עבודתו במקום העבודה הקודם שלו (או בסמוך ככל שניתן להפסקת העבודה) וזאת מכיוון שרק מרגע ההרשמה מתחילים להיספר הימים לפיהם יחושבו וישולמו דמי האבטלה בפועל.

גם מי שהספיק את עבודתו ביוזמתו והתפטר זכאי לקבל דמי אבטלה מהביטוח הלאומי (בעצם על זה אנחנו משלמים ביטוח לאומי כל החיים) אבל הוא יתחיל לקבל את דמי האבלה רק 90 יום לאחר שנרשם בלשכת התעסוקה, בעוד שעובד שפוטר יוכל להתחיל לקבל את דמי האבטלה מיד.

כל הפרטים והמידע בנוגע להגשת בקשה לקבלת דמי אבטלה, סימולטורים לחישוב "כמה דמי אבטלה מגיע לי?", כמה זמן מקבלים דמי אבטלה ותשובות לשאלות נוספות, ניתן למצוא באתר ביטוח לאומי (www.btl.gov.il).

 

ביטוחים פנסיוניים וקרנות פנסיה דורשים את תשומת לב של העובד

מוטב לעובד בסמוך למועד סיום עבודתו להיפגש עם היועצים הפנסיוניים או סוכני הביטוח המטפלים בביטוחים אלו. בפגישה זו חשוב לבדוק מהן האפשרויות העומדות בפני העובד בשמירה על "הרצף הביטוחי", כלומר המשך תשלומי הפרמיה החודשית בצורה עצמאית או במסגרת מקום העבודה החדש. שמירה על רצף תשלומים והפקדות תשמור בהתאמה על הזכויות הפנסיוניות שצבר העובד. אין חובה בהכרח לשלם בצורה עצמאית החל מהיום הראשון וניתן במרבית המקרים להפסיק לכמה חודשים את רצף ההפקדות מבלי לאבד שום זכות שנצברה. בצורה זו ניתן שלא להפקיד דבר ובהנחה שמוצאים עבודה במסגרת תקופת הזמן המוגדרת ההפקדות יכולות להתחדש על ידי המעביר החדש. בכל מקרה מוטב להתייעץ עם סוכן הביטוח או היועץ הפנסיוני והם מחויבים על פי חוק לייעץ כיצד נכון ביותר לעובד לנהוג.

 

כספים שהופקדו בקרן ההשתלמות נשארים של העובד לתמיד

במידה שהעובד היה זכאי לקרן השתלמות והמעביד הפקיד בכל חודש את הכספים לקרן ההשתלמות, כספים אלו נשארים רשומים על שם העובד בין אם פוטר ובין אם התפטר והמעביד לא יכול למשוך כספים אלו בחזרה אליו. יש לזכור כי הפסקת עבודה מכל סיבה שהיא ואפילו תקופה של קבלת דמי אבטלה לא יכולים לשחרר את הכספים מקרן ההשתלמות במסגרת פטור מתשלומי המס, אלא בחלוף 6 שנים מיום פתיחת קרן ההשתלמות הראשונה של העובד אז ניתן לפדות את כספי קרן ההשתלמות עם פטור מתשלומי מס הכנסה ומס על רווחי הון.

 

לסיכום, חוויית הפיטורין אינה נעימה בשום מקרה. יחד עם זאת, הירתמות למשימת חיפוש העבודה בראייה חיובית של "התחלה חדשה", תכנון המשימות המפורטות ברשימה זו בצורה רצינית ושמירה על הזכויות השונות להן זכאי העובד, יסייעו בהרגשה טובה יותר ובמציאת משרה מתאימה ומתגמלת.

בנוסף, למרות שאמרנו שחיפוש עבודה הינו "עבודה במשרה מלאה", יש זמן נוסף פנוי שניתן לנצל לכל מיני דברים שתמיד רוצים לעשות אבל אף פעם אין להם זמן, למשל: רכיבה על אופניים, ריצה או כל פעילות ספורטיבית אחרת, לפנות יותר זמן למשפחה או לבן הזוג ואולי אף להיפגש יותר עם חברים, להירשם לקורס לימודי או לקדם תחביב אהוב.

בקיצור, לעשות דברים שיכולים להסב לנו הנאה ושמחה.

 
בהצלחה
 

מאמרים מרכזיים – פיטורין

כתיבת מכתב המלצה לעובד

כתיבת מכתב המלצה לעובד

הסבר על הכנת פורמט מכתב המלצה לעובדים, כיצד לכתוב מכתב המלצה ממעסיק עבור עובד אשר מתפטר או מפוטר.

פיטורין בהריון ולאחר הלידה

פיטורין בהריון ולאחר הלידה

האם מותר לפטר אישה בהריון? האם אישה לאחר לידה יכולה להתפטר ולקבל פיצויי פיטורין? הכל על פיטורים במהלך הריון ואחרי הלידה.

הודעה מוקדמת לפיטורין

הודעה מוקדמת לפיטורין

אי מתן הודעה מוקדמת לפיטורין לעובד נוגד את החוק. מהי הודעה מוקדמת לפיטורין וכמה ימים צריך להודיע מראש על פיטורין?

לכל המאמרים >>

שאלות ותשובות – פיטורין

האם ניתן לפטר עובד בשל יציאה למילואים?

תשובה: לא ניתן לפטר עובד בשל יציאה למילואים (התשובה...

איך מחשבים פיצויי פיטורין?

תשובה: מחשבים פיצויי פיטורין בדרך פשוטה מאוד: עבור כל...

האם נדרשת התרעה לפני פיטורין?

תשובה: כיום החוק מחייב לערוך שימוע לעובד לפני הפיטורין (ראה...

לכל השאלות והתשובות >>
אודות   |   יצירת קשר   |   מפת האתר   |   קישורים   |   תקנון   |   פרסמו אצלנו