איך ניתן להתכונן לקראת ראיון עבודה

מאת מיכאל הוכשטדט*
 
בשנים האחרונות המשק בישראל נמצא בתקופה של פריחה כלכלית בה אנו עדים לכך שמפעלים רבים, בתי מסחר ומעסיקים מרחיבים את היקף פעילותם. מגמת העלייה בפעילות הכלכלית מספקת הזדמנות למחפשי עבודה למצא משרות חדשות ולהשתלב במעגל התעסוקה.
 

השלב הראשון בכניסה למעגל התעסוקה הוא ראיון העבודה

הראיון מהווה שלב מהותי ונתפס ע"י רבים מאיתנו כמשוכה משמעותית ולעיתם כמעט בלתי עבירה. פעמים רבות אנו נרתעים מהרגע בו יתקשרו אלינו ויזמינו אותנו לראיון עבודה. החששות מחד והסקרנות מאידך, מלוות אותנו בימים שלפני הראיון, בעת הראיון ולאחריו, בזמן ההמתנה לתשובה.
החששות העיקרים עימם מתמודדים מחפשי העבודה הם: חוסר נסיון בתחום המבוקש, גיל, מצב משפחתי, תנאי שכר, מבחני התאמה והתרגשות.
מניסיוני המקצועי, התכוננות רצינית לקראת ראיון יכולה להוביל לשינוי משמעותי ביכולתנו להציג את מועמדותנו בפני המעסיק. ההכנה לראיון דורשת מאיתנו ללמוד להכיר את עצמנו מנקודות מבט מהם אנו נוטים להתעלם. ההכנה כוללת כתיבת רשימה של כישורים ויכולות שיש לנו. למשל אוהב סדר, מאורגן, יכולת הקשה, יכולת לקבל ביקרות ולהשתלב בעבודת צוות. כעת נתאר בדוגמאות כל פריט ברשימה. רשימה נוספת היא של השכלה וידע שרכשנו במהלך השנים. רשימה נוספת תתייחס לתכונות אישיות שיש לנו (כמו למשל, סובלנות, פתיחות, גמישות ונכונות להתמודד עם שינויים). בהכנת הרשימות והדוגמאות מומלץ מאוד להיעזר בבני המשפחה והחברים.
 

זהו את החוזקות שלכם שיסייעו לכם בעבודה העתידית

כשאנו קוראים את הפירוט של כל רשימה והדוגמאות, אנו יכולים לזהות שיש לנו בהחלט מה להציע למעסיקים. עיון ברשימות יצביע כי עד היום רכשנו ניסיון חיים בו באו לידי ביטוי היבטים רבים אשר הם משמעותיים למעסיקים. לדוגמא, חברות בוועדת תרבות היישובית מבטאת יכולת ארגון, ניהול ואחריות. כמו כן מצביע על כך שניתן לסמוך עלינו, שביכולתנו להיות בקשר עם תושבים וגורמים שונים מחוץ ליישוב כגון עובדי מועצה, נציגי ציבור וספקים.
 

הכירו את מקום העבודה אליו אתם מתראיינים

לקראת הראיון חשוב להשיג מידע מהאינטרנט, מהעיתונות, מעובדים בעסק וכיוצ"ב, אודות העסק בו אנו מעוניינים לעבוד וכן את תחומי פעילותו והשירותים שהוא מציע.
 

כיצד להתמודד עם שאלות "מרגיזות" בראיון העבודה

בעת ראיון העבודה, אנו נתקלים בשאלות "מרגיזות" כגון חוסר ניסיון בתחום העבודה, גיל ומרחק נסיעה. ההתמודדות עם שאלות אלו מצריכה הכנה מוקדמת. לגבי השאלה על גיל צעיר וחוסר ניסיון, ניתן להשיב כי סיימתי שירות בצה"ל/שירות לאומי ואני מעוניין לעבוד אצלכם, יש לי רצון ללמוד ולהשקיע במקום עבודתי. לעומת זאת, באשר לגיל מבוגר יותר ניתן להשיב כי אני מעוניין להשקיע בלימוד התפקיד וגם בעבר למדתי את התפקיד תוך כדי עבודה, אני מחפש מקום בו אוכל להשקיע בו ושיאפשר יציבות תעסוקתית לאורך זמן.
 
מומחים בתחום התעסוקה מדגישים כי מעסיקים המחפשים בחורה צעירה לעסק שלהם, מראש לא מעוניינים באנשים מבוגרים והם לעיתים מעדיפים זאת על פני ניסיון בעבודה. לעומת זאת, מעסיקים המעוניינים בעובדים מבוגרים, קרוב לוודאי שהם מעדיפים עובדים אשר מחפשים עבודה לטווח ארוך ושיש להם פחות סיכוי לעזוב לאחר תקופה קצרה או לחזור הביתה מוקדם כדי לטפל בילדים הקטנים שלהם.
 

כיצד להתנהג במהלך הראיון ולאחריו

בראיון העבודה חשוב מאוד לא להתנצל ולא להיכנס למגננה. יש להדגיש את החיובי ולהביע את סקרנותנו על מקום העבודה. בעת הראיון כדאי לברר מי הם לקוחותיו ומהן שיטות העבודה בו. כך נביע את רצוננו והתעניינותנו באשר למשרה בה אנו חפצים. מומלץ לשאול שאלות ספציפיות יותר לגבי הציפיות של המעסיק מאיתנו.
בסוף הראיון חשוב לסכם ולהדגיש שהתרשמת מהתפקיד ומהמקום ושאתה מאמין שביכולתך לתרום ולקדם את הפעילות בעסק. לאחר מכן יש לעקוב אחר תוצאות הראיון. לכתוב או להתקשר ולהודות למראיין על שהקדיש מזמנו ולהשאיר את ההרגשה שאנו מעוניינים במשרה.
 
* המאמר פורסם במקור בעיתון המועצה האיזורית מטה יהודה ע"י מיכאל הוכשטדט ז"ל – עובד סוציאלי אשר הקדיש את חייו לסיוע לזולת, ובין השאר בסיוע למציאת תעסוקה

השלב שקודם לראיון העבודה הינו הגשת קורות חיים שימשכו את עיני המראיינים. לימדו כיצד לכתוב קורות חיים מעולים.

אודות   |   יצירת קשר   |   מפת האתר   |   קישורים   |   תקנון   |   פרסמו אצלנו